Следвайте Гласове в ТелеграмТъмни облаци надвисват над имотните пазари в Европа.

...
Следвайте Гласове в ТелеграмТъмни облаци надвисват над имотните пазари в Европа.
Коментари Харесай

Тъмни облаци над имотните пазари в Европа

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Тъмни облаци надвисват над имотните пазари в Европа. Най-буреносни те са в Австрия, Швеция и Германия. Това демонстрират разнообразни разбори на бранша, публикувани от осведомителните организации.

Една от най-големите компании в бранша на недвижимите парцели в Европа - австрийската " Сигна " (Signa), разгласи банкрут предходната седмица. Строителните сдружения и компаниите, ръководещи парцели в Германия, от месеци са притиснати до стената и молят управляващите за помощ. Дълговата рецесия, застигнала шведската имотна група " Ес Бе Бе " (SBB), заплашва да нанесе съществени загуби непосредствено на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Фалитът на " Сигна "

" Сигна " беше принудена да подаде иск до съд във Виена за отбрана от банкрут, откакто опитите да си обезпечи финансиране пропаднаха, съобщи Ройтерс. Така австрийската компания стана най-голямата жертва до момента на трупащия от ден на ден проблеми пазар на недвижими парцели в Европа.

Контролираната от австрийския магнат Рене Бенко група е притежател на " Крайслер билдинг " в Ню Йорк, на небостъргача " Елбтауър " в Хамбург, чийто градеж неотдавна беше спрян, както и други значими планове и универсални магазини в Германия, Австрия и Швейцария, измежду които Ка Де Ве (KDW) и " Галерия " (Galeria).

И в случай че банкрутът на " Сигна ", въпреки и значителен и показателен, визира най-много вложителите в Австрия, спадът в бранша на недвижими парцели с комерсиално предопределение в страните от еврозоната като цяло може да се отрази директно на ЕЦБ.

Предупреждението на ЕЦБ

Банката предизвести неотдавна в отчет, че този спад може да продължи с години, а наклонността съставлява опасност за банките и вложителите, които финансират планове за търговски обекти и покупко-продажби с тях.

" Секторът на недвижимите парцели с комерсиално предопределение не е задоволително огромен, с цел да сътвори систематичен риск за кредитните институции, само че може да провокира шокови талази във финансовата система. Това може да засегне в по-голяма степен финансовите компании - от капиталовите фондове до застрахователните компании ", се показва в отчета.

Самата ЕЦБ също е директно застрашена от загуби, защото експозицията ѝ към имотния бранш в Европа възлиза на към 26 милиарда евро, насъбрани по време на спешното изкупуване на облигации в границите на дълговата рецесия от второто десетилетие на века.

Шведската " Ес Бе Бе " с задължения от над 9 милиарда евро

Анализ на Ройтерс демонстрира, че ЕЦБ има две серии, деноминирани в евро облигации, издавани от " Ес Бе Бе ". Шведската компанията натрупа задължения от над 9 милиарда евро, купувайки разнообразни типове благосъстоятелност - от обществени жилища и държавни здания до учебни заведения и лечебни заведения.

Според осведомени източници, ЕЦБ има облигации на " Ес Бе Бе " на стойност от няколкостотин милиона евро, а в този момент те се търгуват на половина на номиналната си стойност. Причината е, че вложителите се пробват да се освободят от тях заради опасения от несъстоятелност на емитента.

А когато неотдавна " Ес Бе Бе ", изкупи назад част от дълга си, чийто рейтинг сега е " джънк " (боклук - бел. ред.), ЕЦБ беше измежду продавачите. Говорител на банката отхвърли коментар по тематиката, пожелан от Ройтерс, като препрати към уеб страницата на институцията, където загубите са характеризирани като " непряк резултат ".

Противоречивата политика на ЕЦБ

Политиката на ЕЦБ във връзка с имотния пазар си остава спорна. От една страна още през 2016 година банката предизвести, че в някои елементи на Европа се надува заможен балон, а в това време продължи да изкупува облигациите на имотни компании.

" Трудно е тази политика да бъде разбрана - тя подхранва надуването на балона и в същото време слага под риск репутацията на банката ", споделя някогашният основен икономист на ЕЦБ Отмар Исинг.

ЕЦБ има акции и от други имотни компании в Европа, само че Швеция и Германия се оказаха най-тежко наранени от внезапното повишение на лихвените проценти, " пронизало " балона в бранша на недвижимите парцели, надут от близо десетилетие на съвсем безвъзмездни пари.

Проблемите на " Ес Бе Бе " са известни от 2022 година, а съгласно Даниел Грос, шеф на Института за европейски политики към университета " Бокони " в Милано ЕЦБ би трябвало да " предприеме интензивно ръководство да риска ", с цел да не пострада съществено.

Ако се стигне до банкрут на " Ес Бе Бе " 20-те национални банки от еврозоната ще би трябвало да поемат част от вредите. Швеция не е в еврозоната, само че " Ес Бе Бе " емитираше облигации в прилежаща Финландия, която е част от валутния съюз.

Имотните компании би трябвало да понижат задълженията си

Управителят на Шведската централна банка Ерик Тедиен недвусмислено предизвести преди броени дни имотните компании в страната да създадат нужното, с цел да понижат задълженията си и да укрепят балансите си на фона на високите лихвени проценти и забавящата се стопанска система.

По време на конференция, проведена от " Мудис " (Moody's) и отдадена на бранша на недвижимите парцели, Тедиен посочи, че " компаниите би трябвало да продават активи, да заплащат задълженията си и да се доставят със пресен капитал ", с цел да преструктурират балансите си.

Според организация " Фич " (Fitch Ratings) няколко огромни европейски имотни компании през идващите 12 - 18 месеца ще се изправят пред самобитна " стена по падежите на задълженията си " (термин употребен от рейтинговите организации да очертае идни падежи на по-голям брой корпорации, които са заинтригувани от неговото краткосрочно рефинансиране - бел. ред.) и може да се окажат неспособни да я преодолеят.

Една от тях е друга шведска компания - " Хеймщаден " (Heimstaden). ЕЦБ има серии от осем облигации на компанията, в това число и една, която в този момент се търгува с 40 на 100 под номиналната си стойност.

През септември " Алекта " (Alecta), най-големият пенсионен фонд в Швеция и един от огромни акционери в " Хеймщаден ", предизвести, че компанията се нуждае от свежи пари, с цел да продължи да работи обикновено.

ЕЦБ има съществени притежания и на имотния пазар в Германия, като владее 39 серии облигации на " Воновиа " (Vonovia), която през последните месеци е принудена да продава парцели, с цел да понижи задълженията си. Облигациите на компанията сега се продават под номинал, като отстъпката на една от сериите доближава 20 на 100.

Източници: Българска телеграфна агенция, mediapool.bg

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР